Med personlig erfaring i at flytte til Spanien tillader jeg mig at skrive denne guide – også selvom bloggens normale fokuspunkt egentlig kun er Madrid. Jeg forestiller mig, at flytteprocessen kan være stressende for mange. Derfor kommer denne artikel, som kan guide dig igennem en potentiel flytning til Spanien.
Indholdsfortegnelse
Fordele ved at flytte til Spanien
Jeg vil mene, at det mest skal handle om lysten til at tage af sted. Hvis du er vild med Spanien, og det er din drøm at bo der, så bør du flytte til Spanien – ingen tvivl. Hvis du ikke er helt sikker på, om Spanien er noget for dig, så lad også være. I så fald er det bedre at finde et andet land, der tiltaler dig mere.
Prøv gerne en længere rejse til Spanien inden du beslutter dig for en flytning. Og her mener jeg ikke en strandferie i Málaga: Jeg mener en rejse, hvor du interagerer med folk, hvor du eventuelt afprøver sproget, hvor du prøver maden, tjekker seværdighederne – altså hvor du får kulturen helt ind under huden. Det er den bedste måde at se, om det egentlig er noget for dig.
Det skal handle om lysten, om interessen, og om passionen.
Hvis du har fået job i Spanien, hvis du skal studere der, eller hvis du gerne vil være pensionist i et lidt varmere klima, så er det også nogle fine årsager til at flytte. I så fald vil jeg også mene det er en god beslutning. I værste fald kan du jo altid flytte hjem igen.
Her er de mest væsentlige fordele ved at flytte til Spanien:
- Det er billigere at bo i Spanien end Danmark
- Du skal sandsynligvis betale mindre i skat
- Vejret er generelt meget bedre
- Spanien er et smukt land med masser af kultur
- Det er et eventyr i sig selv at flytte til udlandet
Og det er kun ganske få af fordelene. Der er rigtigt mange i alt. De fleste vil du dog først opdage, når endelig du er flyttet.
Finde bolig i Spanien
Det bedste sted at finde bolig i Spanien er ved at tjekke på internettet. Det er her, det foregår nu om dage.
Idealista er den klart største side, og her finder du huse og lejligheder overalt i Spanien. Både til salg og til leje. I byer som Madrid og Barcelona starter priserne omkring 550 euro om måneden for en etværelseslejlighed og stiger herefter.
I andenrangsbyer som Sevilla, Málaga, A Coruña, m.fl., starter priserne for de mindste lejligheder omkring 350 euro. I provinsen kan du bo utroligt billigt: Store lejligheder og almindelige huse fås helt ned til 250 euro, men så er ulempen selvfølgelig, at du ikke rigtigt er så tæt på noget.
Resortbyer og populære kystområder kan også være dyre at bo i. Gode eksempler er Marbella og Benidorm. Her kan priserne minde om niveauet i Madrid, indimellem endda højere.
Forvent at skulle give nogle informationer om dig selv, når du lejer en bolig. Særligt hvis du gør det igennem et boligselskab. Ofte skal du kunne dokumentere, at du er i stand til at betale for huslejen. Det gøres typisk ved at fremvise en jobkontrakt, eller ved at dokumentere at du har et stort beløb til rådighed på bankkontoen. Spanierne kan være strikse med dette, da næsten alle lejere skal tjekkes igennem et forsikringsselskab først.
Angående indskud: Det mest almindelige er at betale depositum der svarer til 1 måneds leje. Hvis du finder en lejlighed igennem et boligselskab tager de desuden et beløb til dem selv. Typisk også 1 måneds leje + 21% moms. Hvis du finder en lejlighed til 700 euro om måneden vil du altså ved indflytning skulle betale:
- Første måneds husleje (700)
- Eventuelt forbrug (?)
- Depositum (700)
- Eventuel betaling til boligselskabet (847)
Totalt altså omkring 2247 euro for indflytning i dette tilfælde.
(Det er bare et eksempel)
Mange unge, både spaniere og tilflyttere, deler lejligheder. På Idealista er der rigtigt mange værelser der udlejes. Du kan også bruge sider som Badi, Spotahome og Fotocasa for at finde værelser hvor du deler en lejlighed med andre. Det er altid billigere. Det er også en fin mulighed, hvis du flytter alene og er social anlagt.
NIE-nummer
Et obligatorisk nummer, som du skal ansøge om inden for de første 3 måneder af dit ophold i Spanien. Helst så hurtigt som muligt – dvs i den første måned. Dog kan der være lidt ventetid på at få en aftale, hvis du opholder dig i Madrid eller en anden by med mange tilflyttere.
Du booker tid til at få et NIE-nummer på nettet, også får du en tid hos en politistation, hvor du skal til samtale. Inden da skal du udprinte og udfylde et dokument. Desuden skal du betale et gebyr, hvilket ikke gøres på politistationen, men i en godkendt bank. Dette ærinde kan klares lige inden du skal til mødet på stationen.
NIE-nummeret er nødvendigt for stort set alle offentlige ting i Spanien. Du kan fx ikke få fast arbejde uden NIE-nummer. Du kan heller ikke registrere virksomhed eller købe bolig.
Når du ansøger om NIE-nummer skal du begrunde, hvorfor du vil opholde dig i Spanien. De kan ikke afvise dig som EU-borger, men du skal fortælle om din grund. Det kan være arbejde (medbring ansættelseskontrakt), studie (medbring bevis for studie), selvstændigt arbejde (lidt mere kompliceret, da du skal bruge dit NIE-nummer før du kan registreres som selvstændig i Spanien).
Du kan også sige, at du simpelthen bare har lyst til at bo i Spanien af ren interesse, men i så fald skal det dokumenteres, at du har økonomiske midler nok til at klare dig selv. Det kræver bankudskrift med godkendelse. Her er kravet, at du viser du har mindst 7000 euro. Derudover skal du have en privat sundhedsforsikring. Jeg vil anbefale at tegne den hos Sanitas.
Det er muligt, at NIE-processen varierer fra sted til sted. Jeg har selv hørt, at det er hårdest i Madrid, hvor det tog mig to måneders ventetid, og at det hele er en del nemmere i fx Málaga. Ventetiden er generelt længere i de helt store byer.
Oprette bankkonto i Spanien
Store banker som Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell m.fl. er de mest fremtrædende på gadebilledet, og derfor vælges de af de fleste. Santander har et dårligt ry, og der er altid lang ventetid, når du skal i banken. BBVA er en del bedre, men dog heller ikke perfekt. Her foregår alt nemlig på spansk, hvilket kan være svært for tilflyttere.
ING er en international bank, som også er forholdsvis populær i Spanien, men kun for dem der ønsker en online bankkonto og ikke en reel bankkonto.
Du kan oprette en bankkonto allerede hjemmefra, men den vil i så fald være begrænset. Du kan først få en bankkonto med “fulde rettigheder” når du har NIE-nummer samt været til samtale i banken. Medbring i så fald dit danske pas (og det skal naturligvis være gyldigt). Nogle banker kræver desuden bevis på adresse, og evt. arbejdskontrakt. Det afhænger af, hvilken type konto du gerne vil have.
Den bedste bank at vælge i Spanien er Sabadell. Det er der flere årsager til:
- Du kan gå direkte ind i banken og oprette en konto. Den er klar efter 20-30 minutter. Du behøver kun at medbringe pas. Senere skal du dog give dit NIE-nummer, når du har din registrering klar.
- Det er altid nemt at komme til hos Sabadell. Kort ventetid når du er i banken. I modsætning til de større banker, som fx Santander.
- Sabadell har kontorer i de fleste byer. I de større byer er der endda mange afdelinger at vælge imellem. I Madrid er der vist mere end 20.
- Der er altid engelsktalende kundevejledere hos Sabadell. De tilbyder officielle dokumenter på engelsk. Du behøver altså ikke kunne spansk for at være kunde hos dem.
- Mange forskellige typer af konti, alt efter hvad du ønsker. Specifikke konti der henvender sig til studerende, iværksættere, udlændinge, egentlig bare alt hvad der kan tænkes.
- Generelt god service – også på engelsk.
- Simpel hjemmeside der giver gode informationer. Alt er oversat til engelsk, hvis du vælger den engelsksprogede version.
- Mobilapp der giver overblik.
Sygeforsikring
Hvis du har fast arbejde, får du som regel en sygeforsikring, der hører med. Hvis du betaler skat i Spanien, er du dækket af det offentlige system, som er ret velfungerende, hvis vi ser bort fra lang ventetid ved enkelte sager. Du skal selv afhente dit offentlige sundhedskort ved det nærmeste sundhedscenter af din adresse.
Du kan også få lavet en privat sygeforsikring. Det er nogle gange et krav, når du skal registreres i Spanien uden arbejdskontrakt, og derfor vælger mange at tegne en privat forsikring.
Det mest populære sygeforsikringsvalg er Sanitas. Den tog jeg selv. Deres “Más Salud”-løsning er populær. Dækker det meste, og giver rettigheder til registreringen. Prisen er omkring 64€ om måneden, men du kan afmelde den når der er gået et år. Du betaler din sygeforsikring hos Sanitas med enten kreditkort (Visa eller MasterCard) eller med fast månedlig trækning fra din spanske bankkonto.
Det gode ved en privat sygeforsikring er, at du kan få hjælp hurtigt. I det offentlige sundhedsvæsen kan det gå langsomt. Hvis du har en forsikring hos Sanitas, så kan du nærmest gå direkte ind til lægen eller på hospitalet og få behandling når du har brug for det. Også blodprøver, diverse test og lignende uden ekstra betaling. Ambulance og lignende vil også være dækket helt ind. Overordnet vil jeg helt klart mene, at det betaler sig. Det private sundhedsvæsen i Spanien er ekstremt godt, mens det offentlige også er fint, men ikke helt lige så godt.
Registrering som autónomo
Autónomo er hvis du vil registrere dig selv som virksomhed. På samme måde som en enkeltmandsvirksomhed i Danmark, hvis du altså planlægger at være freelancer og ikke vil søge om almindeligt arbejde i Spanien.
Forholdsvis simpelt, når først du har dit NIE-nummer. Det er nemt at blive registreret som autónomo: Det svære er at sætte sig ind i skattereglerne og de øvrige offentlige regler bagefter.
Jeg har selv været igennem processen. Jeg vil egentlig bare anbefale, at du finder en revisor, og som klarer det hele for dig. Du skal oprettes som erhvervsdrivende i skattesystemet, og der skal oprettes betalingsaftale med Seguridad Social. De trækker et fast beløb hver måned. Derudover betaler du som selvstændig almindelig skat af dit overskud hvert kvartal. Alle kan blive autónomo/selvstændig i Spanien. Men vær opmærksom på udgifterne i form af skatter og betalinger. Du bør kun oprette dig, hvis du er helt sikker på, at du vil have en indkomst som selvstændig.
Du kan afregistrere dig igen hvornår som helst. Det får du også din revisor til.
Skat i Spanien
Registrer dig ved skattevæsenet efter du er flyttet til Spanien. Gå ind hos det nærmeste skattekontor (der er et i hver by) og bed om at blive indskrevet. Du vil få en formular, her udfylder du navn og adresse og lidt andre småinformationer, og det er det.
Husk også at melde dig ud af Skat i Danmark! Efter du er flyttet, så ring ind til Skat og sig du er flyttet ud af Danmark! Det skal gøres, også selvom du allerede har udfyldt din flytning på Borger.dk.
Skatten i Spanien afhænger af din indkomst. Hvis du får arbejde i Spanien, bliver der automatisk indbetalt til skat, ligesom i Danmark. Dog skal du stadig lave en årsopgørelse – igen, ligesom i Danmark. Det er en god idé at hyre en revisor til det, da alt jo står på spansk, og da enkelte ting kan være komplicerede. Revisorer er generelt billige, så det betaler sig.
Udover skat skal der betales til Seguridad Social. Det er en anden offentlig institution. Hvis du har arbejde og er lønmodtager, så foregår det også automatisk. Hvis du er selvstændig, så skal du tilmeldes Seguridad Social, og derefter vil de trække et fast beløb fra din konto hver måned.
Momsen ligger på 21%. Essentielle varer (fx mad) har dog en lavere momssats. Derfor er de fleste ting lidt billigere i Spanien end i Danmark.
Finde job i Spanien
Hvis du taler spansk, kan du frit tjekke jobopslag i Spanien og ansøge til dem. Det er nemmere nu, end det tidligere har været, og du kan med garanti få et job, hvis du taler spansk. Ikke nødvendigvis et fedt job, men mange restauranter og caféer har åbninger. Det er også muligt at arbejde hos hoteller og andre forretninger.
Hvis du ikke taler flydende spansk, så må du ansøge om jobs, hvor tingene foregår på dansk eller engelsk. Mange danske teleselskaber holder til i Málaga, og til tider også i andre spanske byer, så indimellem er der opslag at finde. Tjek Arbejdeiudlandet.dk, hvor der næsten altid er åbninger i Spanien. De kræver som regel ikke den helt store baggrund for at blive hyret.
Brian nielsen skriver
Hvornår kan flytte til Spanien når der er corona
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Det er muligt at flytte allerede nu, hvis du har en grund til det – fx job, studie, boligkøb, eller lignende
claus klint skriver
Hej.
Jeg overvejer at flytte til spanien og få min famile som bor på Philippinerne med.
Jeg selv arbejde på olieplatform i norge og har fast god indkomst.
Vores to piger på 12 og 10 år skal i skole.
De er ved at lære spanks på philippinerne, så de har en brugbart start sprog. Det spanske sprog er jo integret i det philppinske allerede, så bliver ikke det store problem:
Vi har tænkt os at leje et hus i Torrevieja, og skal ned og se på et her i maj.
Er der nogen specielle fald grupper vi skal tage højde for??
Mvh
claus
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Claus,
Hvis du har indkomsten på plads, og hvis børnene allerede har et kendskab til spansk, så er de vigtigste ting på plads. Sørg for at blive registreret som boende i Spanien så hurtigt som muligt efter flytning, og få et NIE-nummer. Sørg også for at blive registreret i skattevæsenet og få et sundhedskort. Det er nemmest at hyre en konsulent (gestor) til at hjælpe med hele processen. Hvis I skal leje lejlighed eller hus, så vil boligselskabet formentligt bede om dokumentation for indkomst inden I får nøglerne. Efter min erfaring skal der vises lønsedler fra de seneste 3 måneder
Mvh Jacob
Anita skriver
Vi har talt om, hvis jeg får tildelt førtidspension kunne det være nærliggende, at bo nogle måneder i Spanien ( Nerja ) , min mand er på den gamle førtidspension.
Vi kan ikke spansk, lidt engelsk.
Skal man betale skat i Danmark, når man bor i Spanien nogle måneder pr år.
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Anita. I bliver skattepligtige i Spanien, hvis I tilbringer mere end 180 dage om året her. Hvis der er tale om mindre end det, fx 1-5 måneder i Spanien om året, vil I formentligt stadig være skattepligtige i Danmark. Men det er en god idé at spørge en revisor for at få det helt på plads. Der kan måske være andre regler, når det gælder pension.
Jakob skriver
Hej, spørg evt. på udbetaling Danmark, de ved hvem de skal sende jeg videre til for spørgsmål om flytning ti Spanien, og skatteforhold.
Emma skriver
Hej Jacob!
Jeg flytter til Madrid her til September, er det smartest for mig at flytte min adresse med mig?
Emma skriver
Og vil du anbefale at tegne en forsikring herhjemme eller i Spanien (jeg skal bo der i mere end 6 måneder)
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Emma. Ja, jeg vil mene at du bør flytte adressen, hvis du skal bo i Madrid i mere end 6 måneder. Angående forsikring vil jeg anbefale at tegne den i Spanien. Sanitas har en god sundhedsforsikring – med den er du fuldt dækket ind, og deres forsikring accepteres af myndighederne hvis du skal ansøge om residencia og personnummer
Jonas skriver
Hejsa
Jeg skal på en 10 måneds fodbold ophold i et Akademiet i Madrid og min kontakt person i Akademiet spørger efter min Europæisk NIE altså Dansk ID gyldig i Europa. Har du en ide hvad det er? kan jeg bruge det blå sygsikring som Europæisk NIE?
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Jonas. Hvis du skal af sted i 10 måneder, skal du have et spansk NIE nummer. Det svarer til det danske CPR-nummer. Du kan ansøge om at få dit NIE-nummer hos den spanske ambassade her i Danmark inden du tager af sted, eller du kan klare det på en politistation i Madrid efter ankomst (det er typisk stationen på adressen Avenida del Padre Piquer 18 der udstedes NIE-nummer).
Indtil da kan du spørge akademiet, om dit danske personnummer er tilstrækkeligt indtil du får det spanske NIE. Held og lykke med fodboldopholdet!
Mir Yahya skriver
Hej,
Ved du, hvor mange dag/mld om året kan en udlanding med permanent opholdstilladelse i Danmark med pensionist status bor i Spanien?
Mvh.
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Mir Yahya. Det kan jeg ikke svare på med sikkerhed, så du må hellere spørge en ekspert i ophold og pension. Men jeg vil gætte på, at du kan opholde dig i Spanien op til 180 dage/6 måneder uden det ændrer på noget. Hav et godt ophold!
Mads skriver
Hej Jacob,
Tak for en rigtig fin guide!
Jeg påtænker at flytte til Spanien i 8 måneder, men beholde mit job i DK og dermed altså ikke har nogen indtægt i Spanien. Er det så nødvendigt med registrering hos skattemyndighederne? Jeg betaler jo skatten i Danmark via min danske lønseddel.
Skal naturligvis have et NIE nummer, når jeg bor der i mere end 180 dage.
Bedste hilsner
Mads
Eva skriver
Hej Jacob,
Jeg overvejer at flytte til Malaga 4-7 mdr med mine tre børn. Jeg taler selv spansk og har et dansk Arb jeg kan tage med til Spanien/ Arb fra Spanien. ( men være ansat i dk).
Vi har godt nok et kontor i Malaga men tror ikke HR vil flytte mig derned. Så mit spørgsmål er kan jeg få børnene i spansk skole?
Kh Eva
Mette skriver
Hej
Vi forventer permanent flytning til Spanien i august hvor vi allerede har vores hus og NIE. Vi vil som start have arbejde for dansk arbejdsgiver de første 6-8 mdr. herefter forventer vi at starte vores egen virksomhed. Kan du hjælpe med step by step?. Tænker det første vi skal gøre er at blive residents og få en privat sygesikring? Er dette nødvendigt når vi er fastboende mere end 180 dage om året?
Ved du om vi er 100% beskattet i Spanien når vi er bosiddende der men arbejder for dk virksomhed? Hvor lang tid går fra ansøgning som autonomo til det er gennemført? Og kender du omkostninger ved dette pr. md.?
Mange mange spørgsmål- på forhånd tak.
Sarah Fischetti skriver
Hvis man vil søge job i teleselskaberne- skal man så stadig have sat omkring de 7000euro af til at flytte?
Jeg har nemlig læst, at selskabet betaler huslejen dernede, under ens ophold!
Og skal jeg stadig have den faste gode indkomst?
Det vil naturligvis være det klogeste, men er det et krav?
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hvis du får et job i Spanien, skal du bare vise din arbejdskontrakt (og eventuelt sygeforsikring), når du ansøger om NIE/bopæl. Det er ikke nødvendigt at dokumentere indkomst, hvis du skal arbejde for en virksomhed. Derfor er det normalt en meget nem proces 🙂 Det er kun selvstændige erhvervsdrivende samt personer uden for arbejde/studie som skal vise de har nok midler
Hans Andersen skriver
Hej og stor tak for en god hjemmeside!
Jeg har selv ledt, men ikke kunnet finde et entydigt svar på mit spørgsmål: Er det et krav at skulle kunne fremvise en ren straffeattest ifb med flytning og arbejde i Spanien? Håber du kan hjælpe mig? Jeg har en plet – dog en mindre forseelse, men alligevel – spm jeg frygter kan stå i vejen!!
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Hans. Du bliver formentligt ikke bedt om at fremvise noget. Men de kører nok et automatisk tjek i EU-registret når du ansøger om personnummer. Jeg håber flytningen går godt!
Sara skriver
Hej. Min mand (engelsk) og jeg bor i UK og vil flytte til Mallorca så han kan arbejde som klasselærer hos en skole som vil have bevis på residency. Når vi flytter dertil, skal vi have en lejligheds kontrakt for at jeg kan søge for residencia eller kan jeg bo på for eksempel Airbnb i midlertidilen?
Tusind tak
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Sara. Når der ansøges om NIE (personnummer), kan du og din mand give enhver adresse, også en Airbnb adresse, og det vil blive godkendt.
Men hvis I skal ansøge om empadronamiento hos kommunen, og altså få bevis på fast bopæl, skal man have en reel adresse og fremvise lejlighedskontrakt.
Helena skriver
Kan man søge om NIE i en anden by, end den man bor i og har empadronamiento fra? For evt at få en tid hurtigere..
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Hej Helena. Det er forsøget værd. Jeg kender flere der har gjort det i andre byer end der, hvor de har bopæl
ole skriver
Er det 7000 euro i året eller månaden?
Jacob, MadridGuide.dk skriver
Man skal bare vise, at man har dem på kontoen én gang. Beløbkravet er muligvis højere nu end dengang jeg var igennem systemet